Hjalmar Crusell
Hjalmar Crusell var född 1856 i S:t Petersburg, Ludvig Nobels första barn som han fick med Anna Lindahl, dotter till en av Andriette Nobels väninnor. Anna ingick äktenskap med en finländsk läkare, Gustaf Crusell. Hjalmar flyttade vid 12 eller 14 års ålder in i Ludvigs familj och gick troligen tillsammans med Emanuel och Carl vid Tekniska läroverket i Barmen, lärdomsstad i Rhenlandet vid Wupper. Hjalmar blev en uppskattad medarbetare i bolaget och till Ludvig, som han kallade farbror.
Hjalmar arbetade först i S:t Petersburg som laboratoriechef. 1885 blev han chef för bolagets tekniska avdelning vilket han var i 30 år, under den tiden utvecklade han kontinuerlig raffinering och byggde den första anläggningen i Ryssland som framställde bensin. I Baku arbetade han med smörjolja, en lönsam produkt och byggde en kolossal apparat, kallad ”Ivan den förskräcklige” som gav 30 000 ton smörjolja per år. ”Ivan” exploderade tio år senare. När diskussioner om en sammanslagning med Standard Oil och Bröderna Nobels oljebolag pågick 1903, beräknade Hjalmar Crusell i största hemlighet bolagets tillgångar och skulder för att fastställa aktiekursen.
Han var gift med Sigrid Mellgren, Edla Nobels systerdotter. De fick en son som överlevde, Ludvig Leonid, född 1889. Hjalmar Crusell avled 1919.
Det finns ett fåtal brev av hans hand. Hjalmar tycks ha varit god vän med Robert Nobel och höll denne underrättad om händelser inom bolaget efter Roberts avfärd 1880.
12/12- 1883
Kära farbror Robert!
Just idag är det julafton enligt den nya kalendern och jag begagnar mig av tillfället att gratulera er och era närmaste. För 3 dagar sedan återvände jag från Baku och medförde ert testamente, som redan är avsänt till er adress i Sverige. Genom Karlusja (en diminitiv förkortning av Karl) fick jag veta, att ni ville få tillbaka era gevär fån Baku. Jag gav order angående detta och hoppas, att ni snart får dem.
Vår fabrik i Baku är nu färdigtbyggt enligt planen, som gjordes av Stjärnquist /Törnqvist?/ under tiden ni var i Baku. Planen är naturligtvis något kompletterad och förändrad i detaljerna. Förändringarna var obligatoriska och dök upp i praktiken. Produktionen går överallt med oavbruten drift och det går bra. Faran har minskat betydligt och antalet arbetare kan ochså minskas.
Jag går inte in på detaljerna, eftersom det tar alldeles för mycket tid, men samtidigt återstår mycket oklart. Det blir för er naturligtvis intressant att veta, att vi har 18 fontäner och några är på 203 m djup.
Härmed skickar jag utskrifter från våra böcker i Baku, som visar preliminära slutliga priser på våra produkter på plats där de tillverkas.
Jag måste tacka er för porträttet, som jag fick av er och också för de fina orden som ni uttalade i brevet till Sigrid.
I Baku togs bilder av våra byggnader från olika håll, men bilderna blev inte särskild bra. …. Särskild lyckades man med en bild av vårt ångfartyg “Moisej”, som jag gärna översänder till er om ni tillåter.
Om mig själv kan jag säga följande: den 26:e den här månaden enligt den gamla kalendern planerar jag fira bröllop och vill förverkliga min gamla dröm och fara till Italien för en månad, men jag tvivlar eller är nästan säker, att det blir omöjligt att få en sån lång semester.
Hälsa er familj och vår trevliga Karl
från er ärligt tillgivne Crusel.